tel. (63) 272-23-11
Miasto Koło
Niedziela, 15 grudnia 2019   Imieniny: Niny, Celiny, Krystiany

Oświadczenie Burmistrza Miasta Koła w sprawie oświetlenia kolskich ulic

Burmistrz Miasta Koła Krzysztof Witkowski, w związku z licznymi pytaniami dotyczącymi czasu zapalania i gaszenia latarni ulicznych, wyjaśnia:

Oświetleniem ulicznym i drogowym zarządza na terenie miasta Koła Spółka Oświetlenie Uliczne i Drogowe Sp. z o. o. w Kaliszu. Czasem zapalania i gaszenia latarni sterują zegary astronomiczne. Zegary w przeważającej ilości były zamontowane dawno temu i obecnie są problemy z ich prawidłowym funkcjonowaniem. Podjęta w 2018 roku próba ich regulacji nie przyniosła oczekiwanych efektów i oświetlenie było uruchamiane o różnym czasie.

Zakładano, że latarnie winny zapalać się 30 minut po zachodzie słońca oraz gasnąć 30 minut po wschodzie słońca. W związku z występującymi problemami miasto podjęło decyzję o konieczności wymiany zegarów astronomicznych na nowe. Na koniec 2018 roku wymieniono 48 szt. w tym roku planuje się wymienić 28 szt. Nowe zegary są sterowane elektronicznie i codziennie aktualizowane i synchronizowane satelitarnie. W rezultacie wymiana zegarów ma doprowadzić do zapalania się oświetlenia ulicznego na terenie całego miasta o jednakowej godzinie i faktycznie ma zależeć od godziny zapadania zmierzchu. Planuje się całkowitą wymianę zegarów do końca kwietnia 2019 roku.

Przepraszam mieszkańców za uciążliwości związane z opóźnieniami w zapalaniu się oświetlenia ulicznego po zmierzchu, szczególnie w centrum miasta, które miały miejsce w ostatnim czasie.

Krzysztof Witkowski
Burmistrz Miasta Koła

• logotypMDKMuzeum Technik CeramicznychMiejski Ośrodek Sportu i RekreacjiLogoPiMBPlogoARR
  • logotypsprzetratwownictwawfosigw2016kampania_edukacyjnaWFOSiGW_osrodekwot