Zbliżają się Święta Wielkanocne, których nadejście, jak każdego roku, oczekujemy z niecierpliwością. Z domowych kuchni czuć wtedy nieziemskie zapachy, a widoki pieczonych bab wielkanocnych, strucli (makowce), serników itp. przywracają o zawrót głowy. W ślad za prababcinymi zapiskami podaję kilka przepisów na wielkanocne łakocie sprzed ponad 100 laty. Warto spróbować.
CHRUŚCIKI: 1 funt masła, 1 funt cukru, 8 jaj prosto od kury, zmielić paczkę proszku do pieczenia, 1 litr mleka prosto od krowy, mąki tyle ile się wrobi, wymieszać to wszystko mozolnie a potem piec na wolnym ogniu do chrupkości.
PLACEK DOMOWY: na jedną dużą blachę bierze się 1/2 funta masła, 1/2 funta cukru, 1 litr świeżego mleka i 1 1/2 funta mąki. Wyrobić to wszystko najlepiej w drewnianej dzieży aż masa wzrośnie wtedy piec na ogniu często cierpliwie doglądając i sprawdzać patykiem przed zakalcem.
BABKA SKROMNA: 5 jaj całych bić na pianę, potem dodać 1/2 funta cukru i ciągle jeszcze bić, do tego dodaj mąki kartoflanej i pszennej po tyle ile się wrobi, łyżkę masła i to wlać do formy wysmarowanej masłem, piec w gorącym piecu.
BRUKOWCE: 2 łyżki masła świeżego, 4 całe jaja prosto od kury, 2 żółtka z jaj świeżych, 1 funt cukru, 1 funt miodu, 3 funty mąki, korzenie tłuczone, 1 paczka proszku do pieczenia, cukier zagotować z 6 małymi łyżkami wody, włożyć miód, gorącem zalać mąkę, masło, jajka i korzenie, zabarwić karmelem w końcu dodać proszek do pieczenia , ciasto dobrze spokojnie wyrobić i formować cienki wałeczek, pokroić na kawałki i kłaść na blachę wysmarowaną masłem i piec uważnie w gorącym piecu, po upieczeniu można polukrować.
CIASTKA KRUCHE: 1/2 funta masła świeżego, 5 łyżek cukru, 5 żółtek od jaj świeżych prosto od kury, 1 funt mąki z młyna, odrobinę soli rogowej i to wszystko wyrobić spokojnie a potem piec w gorącym piecu aż ciastka nabiorą kruchości, pilnować je aby je nie spalić.
Tych zapisków z 1915 roku mojej prababci Marianny naliczyłem aż 87 na różne okazje. A 1 funt to około 46 dag.
Na zdjęciu zrobionym w 1917 roku moja prababcia siedzi trzecia od prawej strony.
Życzę wspaniałych świątecznych wypieków Ryszard Borysiewicz