Strona ta wykorzystuje cookies 🍪 W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503  um@kolo.pl  |  6 Lipca 2024 r. Imieniny: Dominiki i Łucji

Z babcinego sztambucha

Dodane: 05 Kwiecień 2023  14:21:50   Opublikował: Piotr Kapalski
Brak zdjęcia.
Jest rok 1915. Pod taką datą natrafiłem w starych zapiskach mojej prababci Marianny Zawada z domu Lewandowska na przepisy kulinarne sprzed ponad 100 laty. Zmarła ona w 1939 roku a zamieszkiwała na ul. Okólnej, obecnie ul. Michała Kajki, a więc na Kolskiej Starówce.

Zbliżają się Święta Wielkanocne, których nadejście, jak każdego roku, oczekujemy z niecierpliwością. Z domowych kuchni czuć wtedy nieziemskie zapachy, a widoki pieczonych bab wielkanocnych, strucli (makowce), serników itp. przywracają o zawrót głowy. W ślad za prababcinymi zapiskami podaję kilka przepisów na wielkanocne łakocie sprzed ponad 100 laty. Warto spróbować.

CHRUŚCIKI: 1 funt masła, 1 funt cukru, 8 jaj prosto od kury, zmielić paczkę proszku do pieczenia, 1 litr mleka prosto od krowy, mąki tyle ile się wrobi, wymieszać to wszystko mozolnie a potem piec na wolnym ogniu do chrupkości.

PLACEK DOMOWY: na jedną dużą blachę bierze się 1/2 funta masła, 1/2 funta cukru, 1 litr świeżego mleka i 1 1/2 funta mąki. Wyrobić to wszystko najlepiej w drewnianej dzieży aż masa wzrośnie wtedy piec na ogniu często cierpliwie doglądając i sprawdzać patykiem przed zakalcem.

BABKA SKROMNA:  5 jaj całych bić na pianę, potem dodać 1/2 funta cukru i ciągle jeszcze bić, do tego dodaj mąki kartoflanej i pszennej po tyle ile się wrobi, łyżkę masła i to wlać do formy wysmarowanej masłem, piec w gorącym piecu.

BRUKOWCE: 2 łyżki masła świeżego, 4 całe jaja prosto od kury, 2 żółtka z jaj świeżych, 1 funt cukru, 1 funt miodu, 3 funty mąki, korzenie tłuczone, 1 paczka proszku do pieczenia, cukier zagotować z 6 małymi łyżkami wody, włożyć miód, gorącem zalać mąkę, masło, jajka i korzenie, zabarwić karmelem w końcu dodać proszek do pieczenia , ciasto dobrze spokojnie wyrobić i formować cienki wałeczek, pokroić na kawałki i kłaść na blachę wysmarowaną masłem i piec uważnie w gorącym piecu, po upieczeniu można polukrować.

CIASTKA KRUCHE: 1/2 funta masła świeżego, 5 łyżek cukru, 5 żółtek od jaj świeżych prosto od kury, 1 funt mąki z młyna, odrobinę soli rogowej i to wszystko wyrobić spokojnie a potem piec w gorącym piecu aż ciastka nabiorą kruchości, pilnować je aby je nie spalić.

Tych zapisków z 1915 roku mojej prababci Marianny naliczyłem aż 87  na różne okazje. A 1 funt to około 46 dag.

Na zdjęciu zrobionym w 1917 roku moja prababcia siedzi trzecia od prawej strony.

Życzę wspaniałych świątecznych wypieków Ryszard Borysiewicz

Blog Burmistrza
Miasta Koła

Kalendarium wydarzeń

Strona stworzona przez F&A MEDIA