Jak co roku w okresie letnim Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Kole apeluje do wszystkich rolników oraz osób wykonujących prace polowe podczas żniw o przestrzeganie zasad, które mają wpływ na bezpieczeństwo.
Oto kilka z nich:
-
Należy zadbać o sprawność techniczną maszyn i urządzeń pracujących podczas żniw, maszyny pracujące po kilka godzin w upale przegrzewają się i często dochodzi do pożaru.
-
Podczas wykonywania prac polowych należy zabezpieczyć się w podręczny sprzęt gaśniczy, dobrze jest, gdy oprócz popularnych gaśnic dodatkowo zabezpieczymy się ciągnikami z pługami do oborywania miejsca pożaru oraz beczkowozami z wodą.
-
Urządzenia wydechowe silników spalinowych należy zabezpieczyć przed wylotem iskier, silniki spalinowe ustawiać na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od materiałów palnych.
-
Należy ze szczególną rozwagą używać otwartego ognia, palenie tytoniu jest dozwolone jedynie w miejscach pozbawionych materiałów palnych.
-
W czasie naprawy maszyn przy użyciu spawarek i palników należy dodatkowo takie miejsce zabezpieczyć i dozorować jeszcze przez kilka godzin po skończeniu naprawy.
-
Podczas obsługi, a także napraw maszyn i urządzeń palenie tytoniu jest zabronione.
Jak ustawić prawidłowo sterty, stogi i brogi?
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
-
Od budynków wykonanych z materiałów palnych – 30 m.
-
Od budynków wykonanych z materiałów niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m.
-
Od dróg publicznych i torów kolejowych – 30 m.
-
Od dróg wewnętrznych i od granicy działki – 10 m.
-
Od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m.
-
Od lasów i terenów zalesionych – 100 m.
Wielkość sterty, stogu lub brogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3. Odległość między stertami, stogami lub brogami nie może być mniejsza niż 30 m. Wokół stert, stogów i brogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu pozbawioną materiałów palnych. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie.
W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach jest zabronione !!!