Strona ta wykorzystuje cookies 🍪 W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503  um@kolo.pl  |  23 Lutego 2025 r. Imieniny: Romany i Damiana

Zdrowe odżywianie – fakty, mity i kontrola diety

Dodane: 04 Luty 2025  07:53:03   Opublikował: Piotr Kapalski
Zdjęcie przedstawia prelekcję dla seniorów w sali szkolnej, prowadzącym jest mężczyzna, który stoi przed ekranem na którym wyświetlane są slajdy.
Pierwsze spotkanie po przerwie świąteczno - noworocznej w Stowarzyszeniu Klub Seniora Trzecia Zmiana odbyło się 16 stycznia 2025 roku. Przybył na nie pan mgr Filip Wrotecki, dietetyk ekologicznych sklepów "Prima Zdrowie ". Na ekranie ukazał się wyświetlony temat wykładu: "Odkryj tajemnice zdrowego żywienia" oraz zagadnienia objęte wykładem: - Wartość kaloryczna diety; - Makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze); - Mikroskładniki - witaminy i składniki mineralne: - Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; - Fakty i mity.
Nasz gość przedstawiając się wspomniał, że odbył studia licencjackie w Koninie, a następnie magisterskie w Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Sposób odżywiania - dlaczego jest tak ważny? Otóż funkcjonowanie naszego organizmu zależy od sposobu odżywiania czyli codziennej diety. Właściwa dieta ma dostarczyć energii w postaci kalorii, zużywanych na procesy jakie zachodzą w organizmie oraz na codzienną aktywność. Wykładowca wyjaśnił pojęcie wartości kalorycznej diety, od czego zależy zapotrzebowanie na energię i jak obliczyć wartość kaloryczności diety. Jest na to wiele wzorów.
 
Do najpopularniejszych należą wzór Mifflina oraz Harrisa-Benedicta. Aby obliczyć zapotrzebowanie na kalorie musimy uwzględnić podstawową przemianę materii - to minimalna ilość energii potrzebnej naszemu organizmowi do zachowania podstawowych funkcji życiowych oraz poziomu naszej aktywności fizycznej. Optymalny bilans energetyczny powinien być zbliżony do zera, czyli z pokarmem dostarczyć należy tyle kalorii, ile zostanie zużytych. Zapotrzebowanie na energię w jakieś mierze zależy od wieku, płci, wzrostu, masy ciała ale i od aktywności fizycznej. Następne zagadnienia, do których przeszedł wykładowca, to makroskładniki i mikroskładniki diety. Makroskładniki to białka, węglowodany i tłuszcze. Natomiast mikroskładniki to witaminy i minerały.
 
Mgr Filip Wrotecki szczegółowo omówił jaką rolę odgrywają poszczególne makroskładniki oraz co wpływa na ich zapotrzebowanie. Wskazał też najlepsze źródła ich pozyskiwania. Białka m.in. budują komórki i tkanki są więc niezbędne do rozwoju. Regulują metabolizm, uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Węglowodany to podstawowe źródło energii wykorzystywanej m.in. do aktywności ruchowej. Wspomniał także nasz gość o błonniku pokarmowym - rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym w wodzie i jego roli. Odgrywa ważną rolę w regulacji pracy jelit. Tłuszcze to także źródło energii. Są też niezbędne do prawidłowego działania niektórych układów naszego organizmu i ułatwiają wchłanianie niektórych witamin.
 
Wspomniał też wykładowca o roli kwasów tłuszczowych - nasyconych i nienasyconych. Mówiąc o mikroskładnikach diety szczególną uwagę poświęcił wykładowca witaminom B12, D, C, E, Beta Karoten. Omówił ich znaczenie a także zwrócił uwagę na dawkowanie witaminy D. Minerały, których znaczenie omówił, to wapń i żelazo. Wskazał na źródła ich pozyskiwania. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej jest najprostszym sposobem wyrażenia zasad zdrowego żywienia. W podstawie ma różnorodne formy aktywności fizycznej. Stopniowo do góry różnorodne potrawy. Wskazuje szczególną rolę warzyw i owoców w naszym żywieniu - dostarczają bowiem wielu składników mineralnych i witamin. Uwzględnia także rolę ziół, które poprawiają smak potraw, ale i dostarczają wielu składników prozdrowotnych.
 
Kolejno omówił wykładowca tzw. "talerz zdrowego żywienia". Jego 50 % to warzywa i owoce, 25% - to produkty zbożowe i 25% - to produkty białkowe (chude mięso, drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe). Istotna rola w diecie przypada nawodnieniu organizmu. Woda nie dostarcza kalorii, ale jest niezbędna do życia. Wykładowca omówił znaczenie wody w codziennej diecie oraz jakimi płynami można nawadniać organizm. Kończąc wykład mgr Filip Wrotecki wspomniał, że na przestrzeni lat narosło wiele mitów dotyczących żywienia i zdrowego stylu życia. Wykładowca dał tego przykłady i rozwiał je podając, jakie są fakty. To był ciekawy wykład. Przybliżenie tych zagadnień pozwoli nam poszerzyć wiedzę na temat zdrowego stylu życia. Członkowie naszego stowarzyszenia oklaskami podziękowali za wykład. Wykładowcy wręczono pamiątkowy upominek wykonany w sekcji klubu seniora.
 
Tekst: Zdzisław Felis

Blog Burmistrza
Miasta Koła

Kalendarium wydarzeń

Strona stworzona przez F&A MEDIA