Strona ta wykorzystuje cookies 🍪 W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503  um@kolo.pl  |  23 Listopada 2024 r. Imieniny: Adeli i Klemensa

Czterolatki na straganie

Dodane: 08 Październik 2013  12:39:00   Opublikował:
Czterolatki na straganie
Większość dzieci z pewnością zna słowa popularnego wiersza J. Brzechwy „Na Straganie”. Większość z ich widziała też różne warzywa i owoce, z których mama lub babcia przyrządzały pyszne potrawy, przystawki czy przetwory. Dzieci wiedzą, że są one zdrowe, bo tak mówią im dorośli. Jednak do zjadania surówek lub sałatek z warzyw i owoców przekonać dzieci w wieku przedszkolnym wcale nie jest łatwo.

Przedszkole nr 5 w Kole zachęca swoich wychowanków do spożywania witamin w naturalnej postaci na różne sposoby. Opiekunowie organizują zabawy tematyczne i ruchowe, śpiewają z dziećmi piosenki takie jak choćby „Małe czerwone jabłuszko”, „Na marchewki urodziny”, „Smaczne warzywa” czy „Ogórek”. Malują, wyklejają plasteliną, wycinają owoce i warzywa, prowadzą rozmowy przy ilustracjach, organizują zabawy dydaktyczne itp. Wszystko po to, aby dzieci zachęcić do zmiany swoich przyzwyczajeń żywieniowych.

Aby temat był dla dziecka atrakcyjny, wykorzystują rożne formy pracy. Jedną z nich jest wycieczka dydaktyczna, która pozwala dzieciom zobaczyć to, o czym mówiły w przedszkolu w innym, poszerzonym kontekście. Tak było i tym razem. Czterolatki z gr II PM 5 pod opieką nauczycielki Renaty Zamelskiej i pomocy nauczyciela pani Marii Szafrańskiej udały się na wycieczkę dydaktyczną na pobliski stragan owocowo-warzywny. Miały tam możliwość zobaczyć bogactwo barw, kształtów i gatunków różnych warzyw i owoców zgromadzonych w jednym miejscu. Zwiedzaniu straganu towarzyszyły nie tylko doznania wzrokowe. Czterolatki mogły też poczuć aromat świeżych owoców i warzyw, wzbogacając swoją percepcję węchową. Życzliwe panie sprzedawczynie szybko nawiązały kontakt z dziećmi. Ku zdziwieniu wszystkich, czterolatki świetnie poradziły sobie z odgadywaniem nazw warzyw, wśród których oprócz popularnych gatunków znalazły się też te mniej typowe dla kuchni polskiej. Pełna zapachów i smaków wycieczka na stragan miała nieoczekiwany finał. Dzięki uprzejmości pani Alicji Szafrańskiej, której stragan obfitował we wspaniałe, soczyste jabłka, czterolatki miały okazję nie tylko poczuć ich zapach i podziwiać kolory, ale także skosztować ich smaku. Pani Alicja obdarowała bowiem każde z dzieci dorodnym jabłkiem.

Czterolatki z Gromadki Misia Uszatka zainspirowane wizytą na straganie, nieco później w przedszkolu wzięły też udział w zajęciach praktycznych. Po uprzątnięciu stolików, umyły ręce, założyły na siebie kolorowe fartuszki. Z pomocą pani Renaty i pani Marylki pomagały na miarę swoich możliwości w przygotowaniu surówki. Z zaangażowaniem myły jabłka i marchewki, próbowały obierać je, a nawet ucierać na tarce. Największą frajdę miały przy mieszaniu składników, bo słodki sok kusił smakiem i zapachem. Gotową już surówkę same skonsumowały z apetytem. Podzieliły się też nią z panią Wiesią Garus i prowadzoną przez nią grupą sześciolatków, by podziękować w ten sposób za wypożyczenie fartuszków ochronnych. Nauka przez działanie była najlepszą zachętą do zwalczania dziecięcych uprzedzeń smakowych. Realizacja programu wychowania w przedszkolu obejmuje i ten aspekt w ramach profilaktyki zdrowotnej.

Dzięki wycieczce i zajęciom praktycznym czterolatki mogły: poznać zasady zdrowego odżywiania się oraz produkty spożywcze, których należy w diecie unikać /np. chipsy, słodycze/, nauczyć się spożywania żywności jak najmniej przetworzonej, koniecznej dla zrównoważenia składników zdrowej diety, podjąć próbę przełamywania własnych uprzedzeń smakowych, dostarczyć organizmowi porcji niezbędnych składników odżywczych, poznać zasady higieny i sam proces przygotowania posiłku uczestnicząc w nim /mycie, obieranie, rozdrabnianie/ z wykorzystaniem przyborów kuchennych, poszerzyć swoje doświadczenia zmysłowe wzrokowe, węchowe, dotykowe, miały okazję wejść w rolę klienta i zorientować się w roli sprzedawcy, mogły sprawdzić własne umiejętności radzenia sobie w nowych sytuacjach społecznych, w kontakcie z nowymi osobami i w nowych miejscach.

Właścicielce straganu pani Alicji Szafrańskiej dziękujemy za pyszne jabłka, które stały się pretekstem do zorganizowania zabawy w robienie surówki, zabawy zdrowej, pysznej i kolorowej. Rodzicom czterolatków dziękujemy zaś za to, że pomogli w zorganizowaniu wystawki warzyw i owoców w sali przedszkolnej. Zachęcamy przy okazji, aby angażowali swoje pociechy do wspólnego z dziećmi przygotowywania owocowo-warzywnych surówek i cieszenia się bogactwem smaków, a przy okazji także wspólnie i pożytecznie spędzonym czasem.

oprac. i foto R. Zamelska

Blog Burmistrza
Miasta Koła

Kalendarium wydarzeń

Strona stworzona przez F&A MEDIA