Z przyjemnością informujemy o dalszych działaniach czwartoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Kole, którzy uczestniczą w projekcie „Przedsiębiorczość drogą do nauki kreatywności i pracy zespołowej” i wciąż podejmują nowe zadania służące przygotowaniu młodych ludzi do samodzielności i życiowej zaradności. Tym razem zetknęli się z etykietą.
- Zostaliśmy zaproszeni do restauracji „Europa” i tam nastąpiło zapoznanie uczniów z zadami dobrego wychowania w wybranych sytuacjach życiowych – powiedziała wicedyrektor placówki Grażyna Trocińska. Spotkanie w lokalu było okazją sprzyjającą budowaniu dobrej relacji między ludźmi. Zazwyczaj do wizyt w takich miejscach dochodzi, by załatwić sprawę, ubić interes, przybliżyć się do podpisania kontraktu czy uczcić podpisanie umowy, i niemal zawsze w takich sytuacjach zamawia się posiłek. A wspólna konsumpcja sprzyja lepszemu poznaniu współtowarzyszy. Zachowanie przy stole dużo mówi o człowieku. Przybycie do lokalu, zamiast do gabinetu czy sali konferencyjnej, pozwala na swobodniejsze zachowanie się, wytwarza znacznie luźniejszą atmosferę. To z kolei sprzyja budowaniu relacji i tworzeniu więzi, pomaga dostrzec, z kim mamy do czynienia. Te zagadnienia rozważali młodzi w lokalnej restauracji, na co dzień raczej nie mają sprzyjających okoliczności do nabycia podobnych doświadczeń, choć na pewno przyjdzie im się zmierzyć z nimi w dorosłym życiu.
Uczniowie z „trójki” dowiedzieli się, jak nakrywa się do stołu i zachowuje przy nim, czyli co to jest etykieta.