Strona ta wykorzystuje cookies 🍪 W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503  um@kolo.pl  |  25 Lipca 2024 r. Imieniny: Krzysztofa i Jakuba

„Chleby, bułki, rogaliki”... i przedszkolaki z PM 5

Dodane: 05 Maj 2016  11:50:00   Opublikował:
„Chleby, bułki, rogaliki”... i przedszkolaki z PM 5

Trudno czasami  uwierzyć, że historia chleba zapoczątkowana przez  Egipcjan liczy sobie aż 12 tysięcy lat.  Pieczywo co dnia gości na naszych stołach, wszak to baza dla przygotowania wielu posiłków, ważne  źródło węglowodanów złożonych i błonnika.  Nie co dzień jednak mamy sposobność zajrzeć do piekarni „od kuchni”.

Z inicjatywy i z pomocą  rodzica pana Pawła Kupczaka , grupa V najstarszych przedszkolaków Przedszkola Miejskiego nr 5  w Kole wybrała się  do piekarni właśnie.  Dzieci pod opieką pani Wiesławy Garus oraz  pani Bożeny Krawczyk prześledziły etapy produkcji chleba.  Roli gospodarza piekarni podjął się pan Karol Cheliński. Dzięki objaśnieniom    pana Karola pojęcia takie jak dozowanie składników do wyrobu pieczywa,  mieszanie , formowanie kęsów ciasta, garowanie i wypiekanie    pieczywa nabrały konkretnego kształtu. Na dzieciach  to , czego bezpośrednio mogą dotknąć, co zobaczą i poczują   zawsze robi ogromne wrażenie. Typowa w okresie przedszkolnym ciekawość świata  została zatem zaspokojona.  Uwagę dzieci zwróciły także same urządzenia niezbędne w  wyposażeniu piekarni np. wykrawacz do bułek, mieszacze, piece, krajalnice. Przedszkolaki dowiedziały się też, że przy  wyrobie pieczywa mimo   mechanizacji wiele czynności wciąż wykonuje się ręcznie. Wyrabianie i formowanie ciasta  leży  w silnych  rękach piekarzy.  Trzeba pamiętać ,że szczególnie mniejsze rodzinne piekarnie są w swej istocie zakładami rzemieślniczymi. To co różni je od masowej przemysłowej produkcji to  tradycyjna czyli ręczna obróbka ciasta, a także często oryginalne  receptury. Dlatego pewnie  chleb wyrabiany ręcznie smakuje najlepiej.

Przedszkolaki z PM 5  , choć nie zawsze skore w domu czy w przedszkolu do jedzenia, tym razem chętnie spróbowały smacznych babeczek serowych. Z relacji małych smakoszy wiemy, że  były pyszne. Po wycieczce do piekarni , zwykły  chleb nabierze pewnie nowego smaku. Może przedszkolaki polubią też  pełnoziarniste pieczywo i będą sięgać po nie częściej. Tak czy inaczej teoria  i praktyka zdrowego żywienia powinny iść w parze. Rolą dorosłych jest wyrobić u dziecka smak do tego, co dla niego zdrowe. Wspomniana wycieczka temu właśnie  służyła. Była też okazją do poznawania zawodu piekarza i rozwijania kompetencji przedszkolaków w kontaktach społecznych.

Właścicielowi piekarni panu Piotrowi Walkowiakowi , panu Karolowi Chęcińskiemu i panu Pawłowi Kupczakowi w  imieniu dzieci, nauczycielki pani Wiesławy Garus i dyrektora PM 5 w Kole  serdecznie dziękujemy za zaangażowanie, współpracę    i niezwykłe doznania smakowe.

oprac. R. Z  PM 5 Koło
foto W. Garus

 

Blog Burmistrza
Miasta Koła

Kalendarium wydarzeń

Strona stworzona przez F&A MEDIA