Strona ta wykorzystuje cookies 🍪
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".
tel. 63 27 20 810 lub 63 26 27 503 um@kolo.pl | 14 Listopada 2024 r. Imieniny: Wawrzyńca i Agaty
Warsztaty kulinarne w ramach Programu Operacyjnego „Pomoc żywnościowa 2014-2020”
Dodane: 14 Czerwiec 2018 09:27:00 Opublikował:
Warsztaty kulinarne w ramach Programu Operacyjnego „Pomoc żywnościowa 2014-2020”
W dniu 12 czerwca 2018r. w Środowiskowym Domu Samopomocy w Kole, działającym przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Kole zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczestników ŚDS oraz zaproszonych do udziału placówek WTZ –y – KSON i PSONI w Kole.
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Kole realizuje Program Operacyjny „Pomoc żywnościowa 2014-2020” Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym realizowanego w Podprogramie 2017 i w ramach tego projektu we współpracy z Konińskim Bankiem Żywności zostały zorganizowane w/w warsztaty.
Warsztaty prowadzone były przez przedstawiciela KBŻ. Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na 4 grupy, każda grupa uczyła się przygotowania innej potrawy. Były to : pizza, rogaliki z nadzieniem, pierogi z farszem serowym i białą kapustą oraz sałatka makaronowa z rybą. Potrawy wykonywane były zgodnie z otrzymanymi przepisami oraz z otrzymanych półproduktów spożywczych dostarczonych z KBŻ. Uczestnicy na miarę własnych indywidualnych możliwości samodzielnie lub z niewielką pomocą opiekunów i prowadzącej warsztaty, wykonywali poszczególne prace. Wszyscy uczestnicy stosowali odzież ochronną, zadbali o higienę rąk przed przystąpieniem do pracy oraz w trakcie jej wykonywania.
Celem głównym warsztatów była nauka, zdobycie przez uczestników nowych umiejętności kulinarnych, wykonywanie nowych potraw. Natomiast cele szczegółowe spotkania to szeroko rozumiana integracja społeczna między placówkami działającymi na rzecz osób niepełnosprawnych oraz uczestnikami, zacieśnianie więzi między uczestnikami, podtrzymywanie poprawnych relacji miedzy nimi, pogłębianie umiejętności swobodnej wypowiedzi, komunikowania, poszerzanie zasobu słownictwa wśród uczestników, wzbudzenie i zwiększenie zainteresowania wśród uczestników nauką, gotowaniem, ludźmi, rozmową, otoczeniem, wyuczenie nawyku stosowania zwrotów grzecznościowych w odpowiedniej sytuacji.
Obserwowało się dobrą współpracę pomiędzy poszczególnymi zespołami. Wszyscy uczestnicy niewątpliwie mogli sprawdzić się w nowej, niecodziennej sytuacji, czynnie pracując w zespole. Spotkanie nie byłą formą konkursu, aczkolwiek nagrodą dla wszystkich biorących udział były mile spędzone chwile w przyjaznej atmosferze oraz wspólna konsumpcja potraw po zakończonych zajęciach.